fbpx

gumi és kerékcsere

Most ajándék futómű átvizsgálással !

Téli-nyári gumiszerelés, centrirozás, komplett kerekek szerelése egyensúlyozása, személygépkocsikra 6 hónap garanciával!

Jártál már úgy, hogy hirtelen remegni kezdett autód kormánykereke?

Ilyenkor valamilyen külső behatás miatt megváltozik a kerekek kiegyensúlyozottsága- centrírozottsága. Kényelmetlen és fárasztó lesz a gépkocsid vezetése nem beszélve arról, hogy a futómű alkatrészek és kerékcsapágyak élettartama is megrövidül.

Használd ki 6 hónapig tartó egyensúlyozási garanciánkat!

A Külső körülmények – rossz útviszonyok, gödrök- kátyúk, stb. – miatt előfordulhat, hogy újra kell centrírozni a téli-nyári gumikat, kerekeket.

Amennyiben nálunk szerelteted fel tél-nyári gumijaidat és annak kiegyensúlyozása 6 hónapon belül megváltozik -azaz remegést éreznél a kormánykeréken, tehát szükséges lenne újra centrírozni a kocsi kerekét-, ezt ingyenesen végezzük el személygépkocsidon.*

Gondolj bele!

A következő téli vagy nyári gumi felszereléséig nem kell költened a kerekeid centrírozására! Egyszerűen csak jelzed felénk és mi díjmentesen elvégezzük a centrírozást!

Tipp:

Téli gumiszerelésnél, centrírozásnál a szokásos sorban állás elkerülése miatt kicsivel előbb is felszereltetheted téli abroncsaidat, ha nem nagy távolságokra használod autódat. (A saját autóinkra rendszeresen korábban szereljük fel és később vesszük le a Michelin téli gumikat.)

Mikor érdemes felszereltetni a téli gumikat?

Általánosan elmondható, hogy amikor 7 foknál alacsonyabb a hőmérséklet, nagyobb biztonsággal közlekedhetsz téli gumival. A téli abroncsnak más az anyagszerkezete és a futófelület kialakítása miatt a nedves csúszós úton biztonságosabb közlekedés érhető el vele, mint egy négy évszakos vagy egy nyári gumiabronccsal.

Foglalj időpontot gumi - kerékcserére

Minden évben gondot okoz időpontot kapni a gumicseréhez, ezért ne hagyd az utolsó percekre! Légy időben biztonságban és mosolyog azokon, akik sorban állnak, mert nem gondolkodtak előre.

Vízen csúszás – Aquaplaning

Amikor az úton lévő tócsába hajtasz és az autód gumijának mintázata 3mm-nél kevesebb a futófelület már nem képes elvezetni a vizet. Ekkor megcsúszik az autó, ami irányíthatatlanná válhat.

Gumiabroncs vásárlásnál érdemes jobb minőségű „drágább” autógumit választanod, mert az olcsó gumihoz képest 20-30%-al is rosszabb lehet ez a képesség. Közlekedési balesetek több mint fele nedves, síkos úton következik be, ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő minőségű gumiabroncsot válassz autódra.

Általánosan elmondható, hogy ütközéses baleset elkerüléséhez, ha 10cm-rel hosszabb lett volna a fékút, egy középkategóriás autónál 3-400 ezer, míg egy felső kategóriás autónál akár 1 millió Ft is lehet a keletkezett kár.

Ilyenkor már örömest kifizetné mindenki a prémium minőségű gumiabroncs és a „nevenincs” gumi közötti pár tízezer forintot.

Gumiabroncs vásárlásakor vedd figyelembe a gépjármű gyártójának előírásait, ajánlásait, valamint a hatóságok által történő műszaki jóváhagyás feltételeit! Az európai forgalomba hozatalhoz minden gumiabroncs típusnak ECE minősítő vizsgán kell átmennie. A minősítés meglétét az abroncs oldalfalán E betű jelzi.

Figyelj az autógumi terhelhetőségére, és a gumiabroncs oldalfalán található sebesség indexre. Nagyobb sebességnél csökken a gumiabroncs terhelhetősége.

Gumiszereléskor és komplett kerékcsere esetén minden esetben kérd az egyensúlyozást – centrírozást is!

A helytelen egyensúlyozás következtében a kormánykerék bizonyos sebességnél remegni fog az autód, úttartása bizonytalanná válik. A kerék kiegyensúlyozási hiba miatt, a kerékcsapágy és futómű alkatrészek hamarabb kopnak el járművedben.

Végeztesd el autód futómű beállítását is gumiszerelés – centirozás alkalmával. Amennyiben azt tapasztalod, hogy autód rázkódik-himbálózik, a lengéscsillapítókat és a felfüggesztést is érdemes megnézetned velünk. A lengéscsillapítók állapotát, lengéscsillapító mérőpadon ellenőrizzük.

Milyen guminyomással közlekedj?

A téli-nyári gumiabroncs folyamatosan veszít nyomásából, ezért a guminyomást rendszeresen ellenőrizni, és szükség esetén korrigálnod kell, nem csak a gumiszerelés centrírozás alkalmával.

Az optimális guminyomástól való eltérés ront az utazási kényelmen. Alacsony guminyomásnál a járműved bizonytalanná, imbolygóvá válik. A túl magas nyomás esetén pattogó kerekek miatt, keményebb durvább lesz autód viselkedése.

Az autód előírt guminyomását, a jármű használati utasításában, a tanksapka-fedélen vagy az ajtóoszlopon találhatod egy matricán.

2-3 hetente hideg állapotban ellenőrizd a guminyomást. A helytelen abroncsnyomás miatt hamarabb kopnak el a téli vagy nyári gumijaid.

Miért érdemes ellenőriztetned a futómű beállítását?

Az autód futómű alkatrészei használat során természetes kopásnak vannak kitéve – ezért futómű beállítás szükséges. A kopásokon kívül az úton lévő kátyúkat nem mindig sikerül kikerülnöd, illetve vizes úton a tócsák alatt rejtőző gödröket lehetetlen észrevenned és már meg is történt a baj.

Egy hatalmas csattanás, egy iszonyatos szívet szakító koppanás és már el is állítódtak a futómű gyárilag megadott értékei, amik biztosítanák, hogy autód ne koptassa a gumit és ne húzzon félre. Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy olyan deformációk, sérülések keletkeznek az autó futóművén, amik balesetveszélyes autózást eredményeznek használójának.

Belegondolni is borzalmas, ha egy ilyen autó jön velünk szemben, mi mindennek vagyunk kitéve. Ártatlan embereket veszélyeztet az, aki nem vizsgáltatja meg ilyen eset bekövetkezésekor autója futóművét.

 

Hogyan veheted észre, ha valami nincs rendben a futómű beállításával?

  • a gumik rendellenesen, vagy egyenetlenül kopnak,
  • kormányzással kapcsolatos problémákat tapasztalsz,
  • a kormánykerék nem tér vissza könnyedén középállásba kanyarodás után,
  • az autó valamelyik irányba félre húz, – érdemes a futómű műszeres mérését elvégezni

Ha szeretnéd, hogy a gumiabroncsok a lehető leghosszabb ideig tartsanak, javasoljuk évente egyszer, vagy a használattól függően 10.000 kilométerenként a futómű mérését – beállítását, illetve a futómű alsó átvizsgálását!

Kíméld meg téli-nyári gumijaidat a rosszul beállított futómű okozta kopástól!

Amennyiben a futómű mérési eredménye a gyári beállítási értéktől eltér, kedvező áron be is állíttathatod velünk.

Szervizünkben a legújabb 3Dimenziós futómű mérési technológiát kínáljuk az elavult mérőműszerekkel végzett futómű beállítás helyett.

* A 6 hónapos kerékegyensúlyozási garancia az általunk szerelt és egyensúlyozott 17 col-nál nem nagyobb és nem defekttűrő személygépkocsi kerekekre vonatkozik!

Átvizsgálási csomagok

Válassz átvizsgálási csomagjainkból, hogy megtudd mennyire megbízható az autód.

Online időpont foglalás

Szerviz időpont előjegyzésünket rugalmasan igényeidhez igazítjuk, legyen az tervezett karbantartás, vagy nem várt javítás.